Leadersubsidie voor innovatieve kaasmakerij

Gepubliceerd op: dinsdag 26 november 2019 | 14:16

Een innovatielab, proeflokaal en een energieneutrale kaasmakerij. Dat zijn de plannen van landbouwondernemer Wilco de Crom. In zijn melkveebedrijf, Mts de Crom in Knegsel, geloven ze in vernieuwing en zoeken ze actief de verbinding met lokale ondernemers en burgers. Dat resulteerde in de toekenning van LEADER-subsidie, de subsidieregeling voor lokale initiatieven die het gebied Grenscorridor N69 aantrekkelijker maken en verbeteren.

Het project zet in op duurzaamheid, legt nieuwe verbindingen tussen stad en platteland en maakt het gebied aantrekkelijker. Ook creëert de samenwerking met andere bedrijven een meerwaarde voor de omgeving.
De Crom: “We willen de melk van onze koeien duurzaam verwerken tot kaas en lokaal vermarkten. Dit doen we onder andere door het openen van een boerderijwinkel. Die sluit aan op wandel- en fietsknooppuntroutes. We nodigen de mensen graag uit om een kijkje te nemen bij de melkkoeien en laten graag zien hoe de melk wordt verwerkt tot kaas”.
Daarnaast komt er ook een innovatielab op het boerenerf. Het is de bedoeling te gaan innoveren in lokale nichemarkten, met bijvoorbeeld onderscheidende kruiden- (boeren)kazen en kazen voor mensen met allergieën. Verder komen er werkplekken en een vergaderlocatie. Zo speelt de landbouwondernemer in op de vraag naar werkplekken in het landelijk gebied.

Wat is de LEADER-subsidie?
De gebiedsontwikkeling Grenscorridor N69 bestaat niet alleen uit het aanleggen van een nieuwe weg, maar biedt ook mogelijkheden voor ontwikkeling van en investering in natuur, water, landbouw en recreatie. Om ervoor te zorgen dat het Grenscorridorgebied nóg aantrekkelijker wordt is er, naast de projecten van de regionale partners, ook geld beschikbaar gesteld voor goede lokale initiatieven. Ondernemers, verenigingen, organisaties en bewoners uit het Grenscorridorgebied (gemeenten Waalre, Eersel, Veldhoven, Valkenswaard en Bergeijk) kunnen daarom tijdelijk subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan een vitaal platteland op de lange termijn. Dit wordt mogelijk gemaakt door de LEADER-regeling. De regeling loopt tot eind 2019 (of eerder als het budget besteed is).

Meer informatie
Wilt u meer weten over de LEADER-regeling of over de Grenscorridor N69 in het algemeen? Meer informatie kunt u vinden op www.grenscorridorn69.nl.

Kempen Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Het doel van Kempen Business Plaza is om ondernemers uit de regio Kempen een platform te bieden om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL